19. 3. Josef

Zítra: Světlana
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Máte evidovánu adresu trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny- změna od 1.1.2016

Máte evidovánu adresu trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny- změna od 1.1.2016



Datum konání:
6.1.2016

 

INFORMACE PRO OBČANY ČESKÉ REPUBLIKY

Vytvořilo Ministerstvo vnitra, odbor správních činností, 2015

Máte evidovánu adresu trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny?

Od 1. 1. 2016 jsou pro Vás ukládána oznámení o uložení zásilky a výzvy s poučením na ohlašovně, v jejímž správním obvodě máte hlášen trvalý pobyt.

Uložením oznámení o uložení zásilky a výzvy s poučením na vhodném místě v sídle ohlašovny jsou po uplynutí lhůty deseti dnů splněny podmínky fikce doručení; desátým dnem se považuje písemnost za doručenou.

Upozorňujeme, že i nepřevzatá písemnost nabude právní moci a stane se tak vykonatelnou. Nevyzvednutí písemnosti adresátem neznamená, že po adresátovi nikdo nic nemůže chtít, protože o tom nebyl srozuměn.

Řízení pokračuje dál! Nepřevzetím pošty je možné promeškat např. lhůtu na odvolání a poškodit takovýmto chováním pouze vlastní osobu.

Může se stát i Vám!

§ Pan K. má evidovánu adresu místa trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny, fakticky však bydlí v bytě u své přítelkyně. Často jezdí autem a při svých cestách se občas dopustí dopravního přestupku. Postupně má v registru řidičů zapsáno 12 trestných bodů, o čemž je mu zasláno oznámení obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Proti provedení záznamu mohl pan K. podat námitky, ale poštovní zásilku si nepřevzal a v důsledku fikce doručení začala běžet lhůta pro podání námitek, kterou pan K. promeškal. Obecní úřad obce s rozšířenou působností následně uložil rozhodnutím panu K. sankci spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, přičemž rozhodnutí bylo rovněž doručeno fikcí. Do 5 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí byl pan K. povinen odevzdat řidičské oprávnění, tuto povinnost nesplnil a spáchal tím přestupek, za který mu byla uložena pokuta 10 000 Kč. O sankci se pan K. dozvěděl při namátkové kontrole provedené Policií České republiky. Následně může být obviněn z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

§ Pan J., kterému byl po rozvodu zrušen údaj o adrese místa trvalého pobytu, a místem nového trvalého pobytu se stala adresa sídla ohlašovny, ukončil před třemi lety svou podnikatelskou činnost. Z podnikání mu zůstal dluh na zdravotním pojištění ve výši 20 000 Kč. Tento závazek nehradil. Po třech letech, kdy nekomunikoval a nepřebíral poštu, protože dojížděl za prací a na dluh zapomněl, začal dlužnou částku vymáhat exekutor. Dlužná částka se vyšplhala až na 50 000 Kč. Exekuce byla nařízena srážkami ze mzdy, rozhodnutí si pan J. nevyzvedl a na základě fikce doručení nabylo rozhodnutí právní moci. O exekuci se pan J. dozvěděl následně až od svého zaměstnavatele