26. 4. Oto

Zítra: Jaroslav
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Modernizace veřejného osvětlení

Modernizace veřejného osvětlení



V těchto dnech probíhá v naší obci výměna osvětlovacích těles veřejného osvětlení. Akce "Modernizace veřejného osvětlení v obci Líšná" bude z velké části financována z dotace, kterou jsme získali z Programu rozvoje venkova ČR, prostřednictvím MAS Partnerství Moštěnka. Žádost o dotaci jsme předkládali na jaře t.r. V současné době je podepsána Dohoda o poskytnutí dotace z Programu rozvoje venkova ČR, proběhne samotná realizace a následně bude Obec Líšná žádat o proplacení výdajů. Celkový náklad na akci je 545 tis. Kč, z toho celková výše dotace činí cca. 410 tis. Kč. Obec Líšná bude ze svého rozpočtu dofinancovávat částku cca.136 tis. Kč.
Vyměněno bude 37 kusů sodíkových svítidel za ekologická a ekonomická svítidla s LED technologií, s podstatně nižším výkonem o velikosti 46 W. Parkové osvětlení na návsi zůstane. Jelikož nová LED svítidla budou mít podstatně menší spotřebu el. energie, je naší představou, využít tuto úsporu k tomu, že budeme moct svítit veřejným osvětlením celou noc.

Je možné, že pro mnohé z Vás, zvláště ti, kteří bydlíte takřka "pod světlem", bude změna znatelná a do jisté míry snad i nepříjemná. Nová svítidla s LED technologií mají zcela jistě větší svítivost a poskytují jasné světlo. Je plánováno, že v době asi od 23.30 do 4.30 bude výkon svítidel snížen na polovinu. Tato úprava však bude provedena až po instalaci všech svítidel.
Doufám, že budete s novým VO spokojení a poskytne nám větší komfort při bydlení v naší obci.