29. 3. Taťána

Zítra: Arnošt
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > 28.5.2016 - Kácení máje 2016 - jaké to bylo?

28.5.2016 - Kácení máje 2016 - jaké to bylo?



Datum konání:
28.5.2016

DSC01390.JPG

Kdybychom měli psát o kácení májky v Líšné knihu, mohla bych říct, že včera byly dopsány její poslední řádky.... Na areálu Trávníky není po proběhlé akci ani památky. Co zůstane, bude jen pár fotografií, videozáznamů a v hlavě aktérů a účastníků mnoho vzpomínek na to, jaké to bylo.

A jaké to bylo? Tak jako několik ročníků před tím, začínají přípravy na kácení májky již v časném jaře. Nebylo tomu jinak ani letos, plánovalo se a vymýšlelo. Jediné, co bylo jakýmsi překvapením, bylo počasí. Počasí, na kterém stojí úspěch akce. Letos nám to nedala vůbec zadarmo a řádně nás napínalo až do poslední chvíle. Ale napínání stálo za to a v sobotu jsme se probudili do krásného a slunného dne. A tak nestálo nic v cestě tomu, aby se akce mohla uskutečnit.

Májový průvod vyrazil ve 14 hodin ze Záhuličí v doporovodu Moravské Veselky. Na areálu Trávníky se předvedly a představily všechny masky a šlo se na věc... V programu odpoledne vystoupily děti z naší mateřské školky. Bohužel, jak to tak bývá, nikdy není nic dokonalé a zrovna dětem se do vystoupení vloudila technická chybička. Píšničky nechtěly hrát. Děti to ale naprosto neodradilo a s výkonem hodným profesionálů si to prostě odzpívaly samy. Byli skvělé a šikovné a zaslouženě byly odměněny velkým potleskem.

Po vystoupení mateřské školky se areálem nesly lidové tóny a mohli jste shlédnout nápadité a hezké vystoupení folklorního souboru z Dřevohostic. Bylo na ně krásné podívání, jen co je pravda. Až mi bylo líto, že se tradice krojů a konání různých folklorních tradic v našem kraji nedochovala v takové míře, jak je tomu třeba na jižní Moravě.

No a pak přišlo na řadu samotné kácení májky. Abychom dodrželi tradici předchozích ročníků i letos jsme se snažili připravit veselou scénku pod májkou....tentokrát nám inspirací byl znak obce Líšná, v níž má hlavní místo krásný kohout. Scénka měla název: "Jak začíná den líštěnského kohouta". Myslím, že dílo se povedlo a mělo mezi návštěvníky úspěch. Zde bych chtěla ocenit kreativitu při výmýšlení kostýmů, kterou předvedla Vendula Hluzinová a také všechny herce této scénky, kteří se do této "blázniviny" dali přemluvit. Díky patří Venduli a Gábince Hluzinové, Magdě Hluzinové, Andrejce Leskovjanové, Kamčovi Jurčíkovi a Honzovi Vinklárkovi.

Veselosti se odbyly a přišlo na řadu samotné kácení májky. O to se postaral náš nejlepší dřevorubecký tým "Pospíšil a syn". Chlapi předvedli profesionální zásah a májka se skácela k zemi přesně tam, kam ukázali :-).

Pro letošního lovce špičky májky byla připravena sladká odměna z dílny Moniky Minářové, v podobě nádherného májového dortíku. Jak už to tak ale někdy bývá, těch výherců špičky májky bylo najednou hned několik. A tak se o sladkou výhru museli jednoduše podělit.

A co říct dál, jedli jsme, pili jsme a tancovali. Děti měly příležitost se vyřádit na nové trampolíně (tady musím říct, že nejen děti), také na skákacím hradu, dále byly připraveny křídy na malování a taky bublifukové překvapení. K dispozici byl také koňmi tažený vůz z ranče Pinto z Líštěnského mlýna. Takže zábavy a vyžití bylo až dost. Doufáme, že Vám všem u nás bylo dobře. Počasí nám přálo a bouřka se nám vyhýbala opravdu až do ranních hodin. Počasí na nás myslelo dokonce i s úklidem. Ranní déšt umyl stoly, parket a úklid pak byl hned o něco jednodušší :-).

Na závěr bych ráda poděkovala všem sponzorům tohoto odpoledne, jimiž byli: Pivovar Zubr Přerov, a.s., Lesy pod Hostýnem s.r.o., Strabag a.s., Subtera a.s., Minářová Monika, Tomčík Ladislav - Jídelna Žerotín, Tomčík Ladislav - Dřevovýroba. Díky jim všem byl program odpoledne zajímavější a pestřejší.

A ještě jedno díky, to NEJVĚTŠÍ, jako vždy, patří všem těm, kteří se starali o to, aby se návštěvníci akce u nás měli dobře. Děkuji všem, co se jakýmkoliv způsobem podíleli na tom, aby se akce podařila a byla úspěšná.

Doufám, že se nám to podařilo.

Náš příběh tedy skončil a nedá mi to a musím říct, že dál je na Vás všech, jestli bude dál pokračovat.

H. Jurčíková

FOTOGALERIE: ZDE 
Autor fotografií: ROMANA POSPÍŠILOVÁ