6. 5. Radoslav

Zítra: Stanislav
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Sběr bioodpadu

Sběr bioodpadu



Datum konání:
6.5.2020
Datum ukončení:
30.11.2020

Dobrý den,

předávám Vám zprávu od Ing. Vašiny, předsedy ZD Dřevohostice, ohledně zpracování bioodpadu (viz. v mailu níže). Víte sami, že na situaci kolem sběru bioodpadu Vás upozorňuji v roce několikrát, protože je třeba dodržovat jistá pravidla, když chceme, aby byla dobrá spolupráce.

A jak je vidět, toho upozorňování není nikdy dost. Je pravdou, že tato informace je zaslána asi do 10ti obcí a je možné, že zrovna my patříme k těm vzornějším. Ale myslím, že není třeba si dělat iluze.

Proto Vám zprávu předávám, abyste věděli, že po Vás chci věci, které si "nevymýšlím" a chci, abychom ZD Dřevohostice přinášeli co nejméně problémů.

Jak je z mailu patrné, bude třeba řešit zpracování větví, které jim při likvidaci činí problémy. Budeme o tom přemýšlet, jak dál.

 

 

H. Lounová


20200423_111641.jpg20200423_111637.jpg20200423_111722.jpg

 20200423_112007.jpgIMG_20200429_083033.jpg20200423_112043.jpg

 

IMG_20200429_083052.jpg

 

 

Vážení přátelé,

okolnosti mě nutí obrátit se na Vás s informací o situaci a žádostí  k pomoci  s řešením problému bioodpadu, jehož svoz a zpracování zajišťujeme. Samozřejmě pozorujete, že občané si na tuto službu zvykli a objem bioodpadu stále narůstá, což je jistě dobrá zpráva pro životní prostředí v našich obcích.  Méně příznivou zprávou je však, že mnozí si zaměňují kontejnery na bioodpad s popelnicemi.

 

Domníval jsem se, že prvotní problémy jsou jen otázkou času, až lidé pochopí, co je nebo není bioodpad. Opak je však pravdou. V poslední době se stále více objevují v kontejnerech nezpracovatelné pařezy, plasty, kusy  dřeva velkých průměrů, jednou dokonce kompletní králíkárna a největším problémem jsou kameny, případně kusy betonu.

 

Bioopad je nutno podrtit na co nejmenší kousky a stroje, ať již naše nebo smluvních partnerů, nejsou schopny toto zpracovat a opravy případného poškození nožů drtiče či celého převodovéhoústrojí nejsou zrovna levnou záležitostí. Proto Vás prosím zabezpečení lepší informovanosti občanů o tom,

co je možné do kontejnerů svážet a pokud možno zajištění určité kontroly. Po posledních zkušenostech byly obsluze svozných aut vydány pokyny, že pokud bude v kontejneru vidět materiál, který tam nepatří, kontejner nevyveze a marnou cestu budeme nuceni účtovat.

 

Velmi rád bych se těmto případům vyhnul.

Ještě bych měl jednu věc. Při zpracování bioodpadu je největší problém z roztříděním větví od ostatního nedřevnatého odpadu. Nebylo by možné alespoň v některých obcích skladovat samotné dřevnaté části samostatně na hromadě, kterou bychom dle situace nakladačem naložili a odvezli na kompostárnu?

Hodně by to pomohlo.

 

V příloze přikládám několik snímků z poslední doby.

Děkuji za pochopení a věřím, že tento problém dokážeme vyřešit.

S pozdravem

                                              Ing. Tomáš Vašina

                                          předseda ZD Dřevohostice